Vorige week was er een grote aankondiging over Bingel Raket van Uitgeverij Van In. Dit is de nieuwste innovatie van hun digitaal leerplatform Bingel. Met Bingel Raket introduceren ze vanaf januari een app die het gebruik van Bingel in de klas nog meer wil stimuleren. Het platform wordt vandaag de dag nog vooral thuis door lagere school kinderen gebruikt om oefeningen en huiswerk te maken. Werken met Bingel proberen ze nu te promoten in de klas met de Bingel Raket app in samenwerking met de firma Van Roey en Apple verdeler Switch.

Om de app Bingel Raket te kunnen gebruiken zijn er echter Android tablets (of iPads) in de klas nodig. En daar zie ik (en vele andere ICT-coördinatoren) nu net een klein probleem optreden. Zo las ik enkele dagen terug nog deze status update in een groep met ICT-coördinatoren.

bingelraket1

Wat blijkbaar de uitgeverij Van In en hun commerciële partners niet beseffen is dat de vraag naar vooral Android tablets in het onderwijs sterk aan het dalen is. Veel scholen zijn voor budget 2018 aan het kijken naar Chromebooks, waar ook aangepaste Android apps op draaien. Er zijn ondertussen nieuwe 2-in-1 modellen op de markt die dienst doen als een laptop en tablet in 1 toestel zoals de HP X360 G1, de Lenovo N23 of de Acer Spin 11. Het beste van beide werelden dus.

In de Verenigde Staten van Amerika was in 2016 reeds 60% van alles wat er verkocht wordt aan mobiele toestellen Chrome, maar in Europa en België zal de stijging pas echt voelbaar zijn in 2017-2018. Dat zie je aan onderstaande grafiek.

Education-Press-Chart

Groot was dan ook de teleurstelling van veel ICT-coördinatoren dat de uitgeverij hier zelfs niet van op de hoogte was.

bingelraket2

bingelraket3

Waar ging de uitgeverij dan in de fout?

Naar mijn gevoel was het niet ideaal om als adviespartner een commerciële partner te kiezen. Je hebt dan altijd een risico dat deze commerciële partner een aanbod zal voorstellen, dat vooral goed ligt in hun eigen aanbod aan merken en toestellen, en niet per sé het aanbod waar er sterk vraag naar is op de onderwijsmarkt.

Waarom kozen ze trouwens niet voor een aangepast cloud platform dat draait in elke browser en dus op elk toestel (Tablet, Chromebook, Windows, Mac, smartphone, …)?

Vraag het bij de bron, dus bij Vicli

Ik zou voorstellen aan alle uitgeverijen, bedrijven die producten ontwikkelen voor het onderwijs en zelfs beleidsmakers in het onderwijs om telkens vrijblijvend en gratis contact op te nemen met de Vlaamse ICT-coördinatoren Liga (VICLI) via www.vicli.be. De ruggengraat van Vicli bestaat uit een stuurgroep van 8 gemotiveerde ICT-coördinatoren uit het Vlaams Onderwijs. Zij geven inhoudelijk vorm en organiseren initiatieven voor de leden, maar zijn ook bereid om elk educatief project objectief te bekijken of te bevragen bij hun leden. Een beter beeld en advies over wat er momenteel (en de aankomende jaren) leeft van ICT in het onderwijs zal je niet vinden.

Zo heeft Vicli onlangs nog een memorandum ter bevordering van de situatie van de ICT-coördinator in Vlaanderen ontwikkelt. Dit memorandum is onlangs voorgesteld en besproken bij het kabinet Onderwijs van Hilde Crevits in het Vlaamse Parlement. Ook daar werd Vicli erkend als dé organisatie om ICT in het onderwijs mee vorm te gaan geven in de toekomst.

Gaat Bingel Raket nooit werken op een Chromebook?

Natuurlijk wel, alleen zal het waarschijnlijk nog even duren om het technisch klaar te krijgen en zal het niet onmiddellijk werken op elk type Chromebook.

status4

Update 06/12/2017

Ondertussen is dit artikel ook opgepikt door uitgeverij Van In en stuurde men mij het hoopvolle nieuws dat men hard aan het werk is om de Bingel Raket app te testen op Chromebooks. Komt allemaal wel goed dus 😉

bingelnieuws

Update 20/12/2017

Na een boeiend gesprek met de product owner van Bingel heeft men mij ondertussen bevestigd dat men met diverse ICT-coördinatoren en hardware partners de compatibiliteit met Chromebooks aan het testen is. Van In wil de Bingel Raket app goed werkende krijgen op zoveel mogelijk Chromebooks die Android apps ondersteunen. Ben je niet zeker of jouw Chromebook de Android Play Store ondersteunt, dan kan je een kijkje nemen in deze lijst.