Vandaag heeft Apple een nieuwe 9,7-inch iPad aangekondigd (vanaf 329 Euro). Deze nieuwe iPad is geschikt voor Apple Pencil en apps waarmee leerlingen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. ‘Iedereen is creatief’ is een nieuw, gratis lesprogramma waarmee leerkrachten voor elk vak tekenen, muziek, film of fotografie gemakkelijk in hun bestaande leerplan kunnen opnemen. Dit nieuwe programma is na het succesvolle Apple initiatief ‘Iedereen kan programmeren’ het tweede programma waarmee leerkrachten hun leerlingen op een unieke manier gemotiveerd en bij de les houden.

Apple verliest al enkele jaren terrein op de educatieve markt aan vooral Google, maar ook Microsoft. Dit proberen ze met deze nieuwe aankondigingen terug recht te zetten.

Iedereen is creatief

‘Iedereen is creatief’ is speciaal ontwikkeld om de mogelijkheden van de nieuwe 9,7-inch iPad en Apple Pencil optimaal te benutten, zodat zowel leerkrachten als leerlingen zich volledig kunnen ontplooien. De nieuwe iPad is voor scholen verkrijgbaar tegen een speciale korting en is veelzijdiger en krachtiger dan ooit. Het grote Retina-display, de A10 Fusion-chip, de verbeterde camera’s en sensoren en de optimale gebruiksvriendelijkheid passen allemaal in een ongeëvenaard draagbaar formaat. En de batterij gaat de hele dag mee. Bovendien kunnen leerkrachten en leerlingen op iPad profiteren van krachtige, ingebouwde gratis apps als Pages, Numbers, Keynote, GarageBand, Clips en iMovie, naast meer dan 1,3 miljoen andere iPad-apps uit de App Store.

Schoolwerk

Daarnaast introduceert Apple Schoolwerk, een nieuwe app waarmee leerkrachten taken kunnen aanmaken, de voortgang van leerlingen kunnen bijhouden en alles uit apps halen in de les. Schoolwerk bouwt voort op het succes van de Klaslokaal-app van Apple, die overal ter wereld in scholen wordt gebruikt om iPads onderdeel te maken van de les. Met Schoolwerk en Klaslokaal kunnen zowel leerkrachten als administratieve krachten de technologie van Apple optimaal inzetten op hun school.

“Door creatief bezig te zijn raken kinderen veel meer betrokken bij de les. We zijn dan ook enorm trots dat we leraren kunnen helpen creativiteit in de les te stimuleren”, aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Marketing van Apple. “Door de kracht van iPad, de creativiteit van Apple Pencil, meer dan een miljoen iPad-apps in de App Store, de uitgebreide lesprogramma’s in ‘Iedereen kan programmeren’ en ‘Iedereen is creatief’ en de unieke apps Klaslokaal en Schoolwerk bijeen te brengen, kun je leerlingen en scholen helpen technologie optimaal in te zetten in de les. We zijn ervan overtuigd dat dit aan het leertraject en creatieve proces een dimensie toevoegt die alleen Apple kan bieden.”

ipad2

Nieuw lesprogramma geeft aan elk vak een creatieve draai

‘Iedereen is creatief’ heeft een ruim aanbod verschillende gratis studiematerialen en leerplannen, waarmee leerkrachten eenvoudig creatieve elementen als tekenen, muziek, film of fotografie in hun lessen, thema’s of opdrachten kunnen verwerken. Het lesprogramma biedt leerlingen allerlei mogelijkheden om zich uit te drukken en nieuwe vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen.

‘Iedereen is creatief’ is ontwikkeld in samenwerking met het onderwijs en de creatieve sector en bevat naast leerplannen voor zowel leerlingen als leerkrachten verschillende lessen, ideeën en voorbeelden waarmee leerkrachten creativiteit en nieuwe communicatievaardigheden kunnen verwerken in bestaande vakken als talen, wiskunde, natuur- en scheikunde en geschiedenis. Met de ingebouwde camera in iPad kunnen leerlingen bijvoorbeeld meer leren over fractalen. En door Apple Pencil samen met een app als Tayasui Sketches te gebruiken, krijgen ze inzicht in een begrip als symmetrie.

Later dit voorjaar wordt ‘Iedereen is creatief’ in de Apple Store een vast onderdeel van de reguliere Today at Apple-sessies voor het onderwijs. In 501 Apple Stores in 21 landen zijn er al bijna 5000 praktijksessies in het kader van ‘Dinsdag docentendag’ gegeven over onderwerpen als programmeren en apps ontwerpen, muziek en films maken en presentaties en spreadsheets opstellen.

Leerkrachten kunnen leerplannen op maat bieden dankzij Schoolwerk

Schoolwerk is een nieuwe app waarmee leerkrachten taken kunnen aanmaken, de voortgang van leerlingen kunnen bijhouden en apps op een nieuwe manier kunnen gebruiken in de les. Een van de onderdelen in Schoolwerk is Opdrachten, waarmee je gemakkelijk taken kunt aanmaken en uitsturen. En je kunt ieder type materiaal eraan toevoegen, van weblinks tot pdf’s en documenten. Een beetje zoals Google ook doet met Classroom.

Met Schoolwerk kunnen leerkrachten optimaal gebruikmaken van alle krachtige en creatieve apps die er voor iPad te vinden zijn. Ze kunnen eenvoudig een bepaalde activiteit in een app toewijzen en zorgen dat hun leerlingen direct op de juiste plek binnen die app terechtkomen. Bekende onderwijsapps als Nearpod, Tynker en Kahoot hebben ondersteuning voor Schoolwerk al geïntegreerd.

Tegenwoordig is er een ruim aanbod aan iPad-apps voor het onderwijs beschikbaar. Voor ontwikkelaars is het nu heel eenvoudig om hun apps te laten samenwerken met Schoolwerk dankzij ClassKit, een nieuw framework voor het onderwijs. Dat geeft leerkrachten de mogelijkheid om gemakkelijk taken toe te wijzen en de voortgang van leerlingen bij te houden.

Met Schoolwerk en de apps die ermee samenwerken krijgen leerkrachten meer inzicht in de prestaties van hun leerlingen en kunnen ze hun lesprogramma’s afstemmen op de capaciteiten van iedere leerling. In Schoolwerk zien leerkrachten in een oogopslag hoe leerlingen het doen in de les, waar ze mee bezig zijn in een bepaalde app en hoe ver ze zijn met een taak.

froggepedia

Klaslokaal binnenkort ook voor Mac

Klaslokaal is een handige assistent in de klas die leerkrachten helpt iPads van leerlingen te beheren, leerlingen te begeleiden en bij de les te houden en leerlingen onderling werk laat delen. Deze app komt binnenkort ook beschikbaar voor de Mac.

Met Klaslokaal kunnen leerkrachten gemakkelijk apps, boeken en webpagina’s activeren op de iPads van alle leerlingen tegelijk. Daarnaast kunnen ze het ook gebruiken voor het versturen en ontvangen van documenten. Leerkrachten kunnen met Klaslokaal de schermen van leerlingen tijdens de les in de gaten houden, iPads aan bepaalde leerlingen toewijzen en zelfs het wachtwoord van een leerling opnieuw instellen. De Mac-versie van de app wordt vanaf juni in een bètaversie beschikbaar gemaakt.

Gratis 200 GB iCloud-opslag voor leerkrachten en leerlingen

In iCloud zijn documenten en projecten van leerlingen altijd veilig, up-to-date en toegankelijk vanaf ieder apparaat. En vanaf vandaag krijgen leerkrachten en leerlingen met een beheerde Apple ID ook nog eens 200 GB aan gratis iCloud-opslag.