Ik kreeg deze week de vraag over hoe ik zelf de computer of laptop, zoals wij die vandaag kennen, zie veranderen de komende jaren. Geen makkelijke vraag, want niemand kan natuurlijk de toekomst voorspellen, maar ik wilde graag wel even een goede gok maken. Tenminste een voorspelling die ik baseer op de laatste technologische innovaties, die ik vooral in het buitenland zie gebeuren.

1: bediening via je stem

Het is in België of Nederland nog een een serieuze onbekende, maar in veel landen worden de eerst computers die je enkel met je stem bedient al goed verkocht. Dit zijn vooral de Amazon Alexa en de Google Home toestellen, waarop beide een virtuele assistent werkt, die je met je stem kan vragen stellen of opdrachten geven. Deze virtuele assistenten zijn nu nog beperkt tot het geven van basis antwoorden, zoals hoe het weer morgen is of wanneer je volgende afspraak is. Hun functionaliteit neemt echter elk jaar toe en meer en meer toestellen maken er gebruik van. De nieuwe Pixelbook laptop van Google heeft nu ook een speciale knop alleen voor de persoonlijke Google Assistent ingebouwd in het toetsenbord.

2: je computer past zich helemaal aan aan jouw leven

De functionaliteit van onze toekomstige computers zal elke dag toe nemen door machine learning. Je assistent of computer leert elke dag wat jij als gebruiker nodig hebt of hoe jij je dag indeelt. Dit zal telkens een beetje tijd vragen, maar na verloop van tijd zal je computer weten dat jij graag eerst een bepaalde website of blog leest, voordat je begint aan het overlopen van je nieuwe mails. Je computer zal deze items reeds klaarzetten, zodat je ze zelfs niet meer zelf hoeft te openen of er naar te vragen. Je computer zal uiteindelijk ook suggesties kunnen doen waar jij zelfs niet aan denkt, zoals het mee nemen van een paraplu voordat je vertrekt naar die afspraak aan de andere kant van de stad. Het nakijken van de Buienradar app zal een ding uit het verleden zijn, je computer zal dit doen voor jou.

3: integratie in elk toestel van je huis

Het zogenaamde internet of things. Wij kennen nu onze computer nog als dat toestel dat op onze tafel staat, maar de computer van de toekomst zal zich integreren in elk toestel in je huis. Het doet een beetje denken aan Star Trek, maar binnen enkele jaren zullen deze virtuele assistenten zich in elk toestel nestelen en zullen ze steeds slimmer worden, zodat je ze bijna elke opdracht kan geven zonder een fysieke laptop op te starten. Van het automatisch noteren van een boodschappenlijstje tijdens het koken, het schrijven van een mail die jij dicteert tijdens het strijken, het openen van websites op je tv, het opslaan van bestanden, het afspelen van je favoriete muziek op de tv, enz… Een computer zal uiteindelijk helemaal geïntegreerd zijn in je huis en zal je kunnen koppelen aan je verlichting, deursloten, camera’s, enz…

Je wordt ’s morgens wakker en je computer zal je goede morgen zeggen vanuit je wekker radio. Je kan dan meteen vragen aan je computer om in de keuken reeds een tasje koffie te zetten (je computer kent jouw favoriete smaak), je afspraken van de dag te overlopen terwijl je je tanden poetst, het weerbericht te dicteren, enz… Je computer zal ook meteen suggesties tonen om jouw dag makkelijker te maken, zoals de tip geven om na je werk even langs de bloemenwinkel te gaan voor dat verjaardagscadeautje voor je vrouw. Je assistent zal dat dan ook meteen in je agenda inboeken als jij dat wil. Handig!

Onderstaande video toont wat mogelijkheden van de Amazon Echo Show. Een toestel dat je nu reeds kan kopen! Alles wat je in de video ziet, kan nu reeds en is geen toekomst muziek.

https://youtu.be/tVxe-WkU7ds

4: geen toetsenbord en muis meer

Stem bediening betekent uiteraard dat de muis en het toetsenbord langzaam uit ons leven zullen verdwijnen. E-mails, documenten, spreadsheets, enz… zal je allemaal kunnen invullen door alles te dicteren met je stem. Ook het openen, kopiëren en opslaan van bestanden zal je gewoon kunnen doen door dit tegen je computer te zeggen. Alle andere acties zullen we kunnen doen door te typen op het touch screen of door bepaalde bewegingen te maken met onze handen voor de camera. Bijvoorbeeld ‘swipen’ in de lucht naar links of rechts om te wisselen tussen tabs of programma’s of naar beneden om iets te sluiten.

5: Wachtwoorden zijn verleden tijd

De camera in je computer (en elk ander toestel) zal ook jouw gezicht en stem kunnen herkennen, waardoor je geen wachtwoorden meer zult moeten onthouden. Zodra je in de buurt van een computer bent, zal je reeds ingelogd zijn. Zelfs in een hotelkamer waar je nog nooit eerder bent geweest. Je computer zal ook nooit meer afgezet worden, aangezien deze zal geïntegreerd zijn in je hele huis of kantoor. Ook je auto zal je zo kunnen ontgrendelen en starten. Je persoonlijke computer assistent zal zich zoals eerder gezegd nestelen in elk toestel van je huis en zal elk toestel zo instellen volgens jouw persoonlijke voorkeur, simpelweg omdat deze zal weten wat jij graag wil.

6: Het type besturingssysteem maakt niets uit

Het internet staat nu vol met liefhebbers van bepaalde merken en besturingssystemen, maar uiteindelijk zal dit minder van belang worden. Doordat we vooral onze computer zullen bedienen met onze stem, zullen we ook minder tijd spenderen aan het scherm. We zullen een mail kunnen dicteren (ipv typen) in onze auto op weg naar het werk. We zullen minder echt werken in het besturingssysteem van de computer, omdat ook veel acties zullen geautomatiseerd worden. Dit betekent dat het uiteindelijk weinig uitmaakt of je persoonlijke assistent nu draait op een Windows, Apple, Google OS, Android, enz… computer. Als gebruiker zal dit steeds minder belangrijk worden en zal je vooral werken in de cloud en zal je computer en al je favoriete bestanden en programma’s jou zo overal volgen. Welk besturingssysteem het dan het meest populaire zal worden? Het goedkoopste uiteraard in aankoop en licentie.

Die toekomstige computer is misschien toch ook wel een beetje ‘creepy’? Hoe denk jij dat de computer er binnen 5 of 10 jaar zal uit zien?