Google for Education lanceert vandaag enkele nieuwe producten die specifiek zijn ontworpen voor scholen en vooral leerkrachten. Er zijn heel wat updates voor Google Classroom die het werk van leerkrachten nog aangenamer zal maken. Google Classroom is de online tool van Google om het maken, verspreiden en beoordelen van opdrachten zonder papier te vereenvoudigen. Het doel van Google Classroom is het eenvoudiger maken van het delen van bestanden tussen leerkrachten en leerlingen.

Google Classroom vernieuwingen en uitbreidingen

In Google Classroom zal je o.a. als leerkracht eenvoudiger online punten en feedback kunnen geven aan je leerlingen. Je kan zelfs binnenkort de punten die je noteert in de Google puntenboek ook gaan synchroniseren met diverse studenteninformatiesystemen (SIS) zoals misschien wel Smartschool, hoewel we dit nog zullen moeten afwachten. De SIS moet dit uiteraard nog toestaan. We sommen hieronder nog enkele andere vernieuwingen op:

  • Rubrics om je leerlingen beter te beoordelen (nu in bèta)
  • Vergrendelde modus in quizzen in Google Formulieren, alleen op beheerde Chromebooks (in augustus beschikbaar voor iedereen)
  • Vraagimport in Google Formulieren (binnenkort beschikbaar)
  • Gradebook of een puntenboek (Nu algemeen verkrijgbaar)
  • Punten synchroniseren met uw studenteninformatiesysteem (SIS) (Nu in bèta)
Google Rubrics zijn handig om je leerlingen meer in detail te beoordelen
De Google puntenboek in Classroom kan gekoppeld worden aan externe partners
Een beeld van de puntenboek (Gradebook) van Google Classroom

Meer info over de vernieuwingen in Google Classroom kan je lezen via deze link. Alvast een mooie ontwikkeling die heel wat nuttige opties brengt voor het leraren. Vooral de Google Gradebook heeft volgens mij veel potentieel zodra Google er nog meer learning analytics features aan toevoegt in de toekomst.

Content- en apps-ecosysteem op Chromebooks

De Chromebook App Hub (vanaf nu beschikbaar) is een online hulpbron waarmee docenten, beheerders en ontwikkelaars kunnen samenwerken om meer te weten te komen over Chromebook-apps en activiteitsideeën voor scholen. Je kan de Chromebook App Hub vinden via chromebookapphub.withgoogle.com.