Ik zat al langer met het idee om mijn mening te geven over de aankomende disruptie die bezig is in de auto industrie. Vooral omdat ik regelmatig wel eens een discussie voer met mensen die me meestal niet geloven als ik mijn visie met hen deel.

De ’trigger’ die me deze blogpost deed schrijven was een advertentie en een gesprek met een verkoper van parkeerplaatsen voor auto’s. Dé investering van de toekomst volgens hem, want in steden is er een nijpend gebrek aan parkeerplaatsen en het aantal auto’s neemt enkel toe. Een gegarandeerde vaste bron van inkomsten volgens de verkoper. Alleen deel ik die mening niet helemaal. Maar laten we eerst eens leren wat disruptie is door onderstaand filmpje dankzij cartoonist Lectrr en De Standaard.

(Elektrische) auto’s die zelf kunnen rijden zonder het ingrijpen van een chauffeur komen er aan. Dat is gewoon een feit. Deze technologische innovaties zijn momenteel nog in ontwikkeling, maar we kunnen gerust zeggen dat we nu reeds in stap 3 (van 5) zitten in het ‘autonomous car’ project. Onderstaande afbeelding verduidelijkt dit wat meer.

De 5 verschillende stadia die we moeten doorlopen om auto’s zelf veilig te laten rijden zonder chauffeur

Experts verwachten dat we binnen enkele jaren reeds level 5 kunnen bereiken. De technologie is er, maar het moet allemaal nog uitgebreid getest worden en ook nog softwarematig beter geprogrammeerd worden. Ook de overheid is vaak de vertragende factor in dit verhaal, aangezien onze wetten helemaal nog niet zijn aangepast aan deze innovatie.

Dit wil misschien wel zeggen dat mijn zoon van 6 jaar waarschijnlijk op zijn 18e verjaardag geen rijbewijs nodig heeft om met de wagen te rijden. Hij hoeft misschien helemaal zelf geen wagen meer te kopen, maar huurt er eentje met zijn smartphone die dan netjes tot zijn positie rijdt (via smartphone GPS) net op dat tijdstip dat hij die auto nodig heeft. Dat doen we nu reeds met apps zoals Uber. Doordat er geen chauffeur meer moet betaald worden, zal de rit van mijn zoon wel veel goedkoper zijn. Na de rit zal de auto gewoon verder rijden naar de volgende klant. De verkoop van auto’s, en vooral de 2e kleine auto in het gezin, zal hierdoor sterk dalen. Maar waar zal deze vernieuwing nog invloed op hebben?

1. Parkeerplaatsen

De meeste wagens worden maar een paar uur per dag gebruikt. Daarna staan ze gewoon de rest van de dag stil. Wagens zonder chauffeur zullen niet meer hoeven te parkeren nabij de plek waar je stopt. De wagen kan je gewoon afzetten op je werk en kan zichzelf nadien terug naar huis rijden. Of misschien kan je deze wel verhuren in een systeem zodat de wagen ook nog wat geld opbrengt terwijl jij gewoon op je werk bent?

Betalen voor een parkeerplaats zal in ieder geval niet meer moeten, want wie zijn wagen een tijdje niet nodig heeft, zal de wagen alvast wel automatisch sturen naar een gratis parkeerplek net buiten de stad. Misschien parkeert hij zich wel in een efficiëntere parkeertoren die veel minder plaats nodig heeft dan nu? Zodra je de wagen nodig hebt, dan activeer je die met je smartphone en rijdt deze automatisch naar jouw locatie. Zie je nu waarom ik een investering in traditionele parkeergarages geen goede investering meer vind?

2. Hotels

Niet alleen zullen er minder parkeerplaatsen nodig zijn voor kortere bezoeken, maar ook zullen er volgens sommige voorspellingen minder hotelkamers geboekt worden door de komst van zelf rijdende auto’s. Het interieur van een auto zou de komende jaren wel een een grondige metamorfose kunnen doorgaan. Zetels zullen niet meer statisch in een auto zitten, maar zal je kunnen draaien en zelfs helemaal kunnen veranderen in een bed, zodat je er in kan slapen. Tenminste dat voorspelt autobouwer Audi zelf  hier.

3. Meer media nodig

Als je tientallen uren per maand bespaart aan het geconcentreerd rijden met de auto dan krijg je tijd om andere dingen te doen. Je auto zal veranderen in een rijdend entertainment salon en het zullen niet enkel meer je kinderen zijn die kunnen genieten van een film op die lange rit. Hierdoor zullen we ook meer media consumeren en zal de vraag om ook deze (streaming) diensten naar auto’s te brengen sterk verhogen.

interieur auto

Het auto interieur zal de komende jaren ook sterk veranderen.

4. Politie

Het spreekt voor zich dat zelf rijdende auto’s nooit geen snelheidsovertredingen kunnen begaan. Ze weten elke seconde en elke meter dat ze rijden waar ze zich bevinden en hoe snel men mag rijden op die plaats. Het aantal politieagenten en administratieve mensen die nodig zijn om deze miljoenen aan boetes jaarlijks te verwerken zullen overbodig worden. Hun jobs zullen misschien verdwijnen want de overheid haalt ook heel veel inkomsten uit deze overtredingen en zal deze bron ook zien opdrogen.

5. Openbare wegen

Doordat zelf rijdende auto’s ook sneller bewegen in het verkeer en minder ongevallen veroorzaken (met minder files), zal iedereen veel sneller op het werk kunnen zijn. Als de meeste wagens op de weg zelf rijdend zijn, dan is er ook geen nood meer aan verkeerslichten voor auto’s (enkel voetgangers en fietsers). Auto’s zullen in hun software weten wanneer ze kunnen doorrijden en waar alle andere auto’s zich bevinden. Een gek idee, maar verkeerschaos komt 99% van de tijd door menselijke fouten. Chauffeurs die te snel remmen en zo ook de achterliggende auto’s ook doet remmen en zo een vlinder effect creëert voor meerdere kilometers.

autonomous traffic

Zelf rijdende wagens zullen een constante verkeersstroom vormen zonder wacht tijden

6. Jobs en vastgoed

Ik ga hier niet zeuren over het feit dat door zelf rijdende auto’s ook meer jobs gaan verloren gaan. Er zullen veel minder chauffeurs nodig zijn, maar er is ook een positief effect op de arbeidsmarkt. Als een rit van 1 uur plotseling maar de helft van de tijd meer vraagt dan zullen de duurdere prijzen van vastgoed in steden zich eerder verplaatsen naar het platteland, waar het vaak gezonder en beter wonen is. Mensen zullen zich minder lokaal beperken in hun zoektocht naar een job en zullen bredere horizonten opzoeken. Je kan zelfs ook gewoon beginnen werken zodra je de auto instapt. Het file leed of die lange rit naar Brussel is dan geen beslissende factor meer in de keuze van een nieuwe job of woning.

Even vergaderen op het weg naar je werk of een klant? Waarom niet.

7. Verzekering en advocaten

Minder ongevallen en minder verkeersslachtoffers dankzij zelf rijdende wagens doet de meeste mensen juichen, alleen misschien niet de verzekeringsindustrie. Ongeveer 90% van alle ongevallen die een verzekering moet uitbetalen zijn de oorzaak van een menselijke fout. De kostprijs van een verzekering zal ook niet meer afhankelijk zijn van leeftijd of hoeveel rij ervaring je al hebt. Enkel een verzekering tegen schade door de natuur en een hevige hagelbui zullen de meeste mensen nog nodig hebben. Het spreekt dan ook voor zich dat er ook minder juridische geschillen zullen zijn over deze (kleine) ongevallen op de weg waardoor er ook minder werk zal zijn voor advocaten.

Zelf rijdende auto’s zullen een resem aan sensors en radars hebben die de meeste ongevallen zullen kunnen voorkomen.

8. Pakketjes bezorgers

Momenteel een booming industrie, maar de Bol.com’s, Zalando’s en Coolblue’s uit de online retail wereld zullen steeds op zoek gaan naar goedkopere en snellere manieren om hun klanten pakjes te brengen. Een grote kost is nog steeds de koerierdienst die ook een leger aan chauffeurs moet betalen. Ik zie een online retail bedrijf zoals Amazon ooit nog investeren in een speciale slimme brievenbus, die het pakje van jouw online shop automatisch accepteert van het zelf rijdende koeriersbusje. Nu nog gedeeltelijk theorie, maar het komt er ooit aan, geloof me. Afzonderlijk bestaat zo een slimme brievenbus reeds (zoals je hier en ook hier kan zien) enkel moet een grote speler alle puzzelstukken nog samen gaan gebruiken.

Concepten voor een autonome koerierdienst zijn er al, maar die zullen nog wel wat onderzoek nodig hebben.

9. Garage en reparaties

Minder ongevallen betekent ook minder schade aan wagens, maar uiteraard wel meer apparatuur qua sensors en radars om te onderhouden en na te kijken. De job van garagist zal dan eerder door een informaticus of elektronica specialist moeten gebeuren dan een ‘greasemonkey’. Door de komst van elektrische wagens zullen de inkomsten alvast voor onderhoud wel sterk dalen, aangezien een elektrische wagen geen nood heeft aan olie, water, filters of andere dingen waar we nu wel veel geld aan uitgeven bij het jaarlijkse onderhoud.

10. Touring en VAB

Bedrijven zoals Touring en VAB hebben ook nog een groot probleem in de toekomst. Een groot deel van hun activiteiten gaan over het verstrekken van verzekeringen, het depanneren van defecte auto’s en zelfs het geven van lessen voor het behalen van je rijbewijs. Allemaal zaken die in de toekomst minder nodig zullen zijn, zoals ik hierboven al heb beschreven. Bovendien hebben ze nog veel werk om hun oude manier van werken te moderniseren. Zullen auto’s in de toekomst misschien een zelf diagnose kunnen uitvoeren en meteen versturen naar de garage? Wat met het dure vrachtwagenpark aan depannage wagens met bijhorende chauffeur en techniekers? Kunnen ze deze misschien ook automatiseren en het personeel reduceren? Diegene die het eerst ontwikkelt, heeft alvast een voordeel op de concurrentie.

tow truck

De disruptie is bezig en we zullen de impact sneller voelen dan we denken. Ben je een bedrijfsleider in één van de bovenstaande sectoren die ik heb beschreven dan zou ik niet afwachten, maar nu reeds actie ondernemen. Blijf niet bij de pakken zitten, want plotseling kan jouw bedrijf een stevige duik aan inkomsten hebben eens de vloot van zelf rijdende wagens jaar na jaar begint toe te nemen. Anticipeer en speel hier op in om op dat moment de leider te zijn die deze innovatie zal omarmen. Durf te veranderen!